Tiimimallin toimivuus ja vaikuttavuus perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa
Keskeisenä haasteena uudistuvassa sosiaali- ja terveydenhuollossa on integraation ja kansalaisten tarpeisiin perustuvien palvelujen tuottaminen. Hoitoon pääsy kohtuuajassa sekä hoidon jatkuvuus ovat asioita, joita uudistuksen avulla halutaan parantaa. Satakunnan hyvinvointialueella näihin haasteisiin on lähdetty vastaamaan kehittämällä perusterveydenhuollon vastaanottopalvelun horisontaalista integraatiota tiimimallin avulla.
Perusterveydenhuollon vastaanottopalvelun tiimimallin toiminta painottuu sairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja seurantaan. Moniammatillinen yhteistyö ja tiimin erilaisen osaamisen hyödyntäminen ovat toiminnan lähtökohtana. Moniammatillista tiimimallia sosiaali- ja terveyspalveluissa on Suomessa tutkittu niukasti, josta syystä on tärkeätä tarkastella mallin toimivuutta ja vaikuttavuutta ammattilaisten ja palvelujen käyttäjien näkökulmasta sekä hoidossa ja palvelussa syntyneiden tietojen perusteella.
Tutkimuksen tavoitteena on kuvata Satakunnan hyvinvointialueen tiimimallin toimivuutta sosiaali- ja terveyspalveluissa eri toimijoiden näkökulmasta sekä arvioida tiimimallin vaikuttavuutta asiakkaiden/potilaiden kokemusten sekä hoidon ja palvelun tulosten perusteella. Tarkoituksen on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää tiimimallin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Tutkimus on osa Länsi-Suomen hyvinvointialueiden yhteistoiminta-alueella toteutettavaa Palveluintegraation vaikuttavuus (PaLSu) –hanketta, joka on osa Suomen kestävän kasvun ohjelman tutkimushanketta. Tutkimusta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö EU rahoituksen kautta. Tutkimus on käynnistynyt keväällä 2024 ja se jatkuu vuoden 2025 loppuun.