Ministerit vaikuttuivat Sata-Ankkurista– ennaltaehkäisevä toiminta jatkaa koko maakunnassa
Satakunnan ankkuritoiminta sai kiitosta ja kannustusta, kun Kokoomuksen puoluejohtoa ja ministereitä tapasivat ankkuritoiminnassa työskenteleviä ammattilaisia.
Nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen tähtäävä moniammatillinen ankkuritoiminta on Porissa ja Raumalla ollut jo vuosia vakiintunutta toimintaa. Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa toimintaa pilotoitiin koko Satakunnassa 1.8.2022-30.6.2023. Maakunnalliselle toiminnalle on nähty tarve ja ankkuritoiminta jatkuu hyvinvointialueen ja Lounais-Suomen poliisin yhteistoimintana pilottikauden päätyttyä. Hyvinvointialueella toimii jatkossa kaksi ankkuritiimiä, eteläinen tiimi Rauman poliisiasemalta ja pohjoinen tiimi Porin poliisiasemalta käsin.
”Hyvinvointialue järjestää ja tuottaa ennaltaehkäiseviä palveluita myös lapsille, nuorille ja perheille. Hyvinvointialue jatkaa ankkuritoimintaa koko maakunnan alueella”, kertoo Hanna-Leena Markki, lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialuejohtaja.
Ankkuri auttaa koko perhettä
Ennaltaehkäisevälle ankkuritoiminalle on todellinen tarve nuorten elämässä. Esimerkiksi luvut nuorten väkivallan teoista ovat Satakunnassakin karua luettavaa. 11 pilottikuukauden aikana Sata-ankkurissa hoidettiin yli 850 alaikäisen rikoksentekijän tai asianomistajan asiaa.
Asiat ohjautuvat ankkuritiimeihin käsittelyyn pääsääntöisesti rikosilmoitusten kautta. Rikollisesta teosta epäillyt nuoret kutsutaan yhdessä huoltajan kanssa ankkuritapaamiselle poliisiasemalle selvittämään rikosasiaa sekä sen johdosta kirjattua lastensuojeluilmoitusta.
”Ankkuritiimi kartoittaa nuoren elämäntilannetta, jolloin päästään varhaisessa vaiheessa kiinni nuoren ja perheen mahdollisiin haasteisiin tai ongelmiin ja tarjoamaan tukea”, kommentoi sosiaalityöntekijä Sarita Kiuru, eteläisestä ankkuritiimistä.
Yhteistyötä yli ammattirajojen
Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat sekä poliisista että sosiaali- ja terveystoimesta. Rikollisen toiminnan lisäksi ankkuritiimeissä käsitellään lähisuhdeväkivaltatyötä.
Myös koulut ja oppilaitokset hyödyntävät paikallisia ankkuritiimejä. Koulut voivat esimerkiksi soittaa ja pyytää konsultaatioapua, kun kaivataan apua erilaisiin tilanteisiin nuorten kanssa. Tiimiläiset voivat tarvittaessa jalkautua kouluille selvittämään tilannetta, etenkin silloin kuin tilanteisiin liittyy useita nuoria.
Moniammatilliset ankkuritiimit tekevät yhteistyötä useiden eri tahojen, mm. Satakunnan sovittelutoimiston ja pelastuslaitoksen kanssa. Pelastuslaitoksen kanssa yhteistyössä on järjestetty Tulipysäkki-keskusteluja, joissa puututaan alaikäisten varomattomaan tulenkäsittelyyn.
”Yhteistyö nuorten kanssa toimivien ammattilaisten kesken on tärkeä osa Ankkuri-toimintaa. Yhteisellä tiedon jaolla ja keskusteluilla saadaan ymmärrystä nuorten elämästä ja ilmiöistä. Ankkurityössä tärkeää on kuulla nuoria, sillä heillä on oman elämänsä paras tuntemus”, summaa vastuualuejohtaja Anna Kuromaa.