Hankkeen toinen työpaja avasi uusia mahdollisuuksia ja kartoitti esteitä rahoitukseen ja yhteistyöhön
Satakunnan TKI-sotetiekartta -hankkeen toinen työpaja toi jälleen yhteen alueen toimijat keskustelemaan TKI-toiminnan edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla. Työpajan aikana kuultiin puheenvuoroja eri organisaatioiden TKI-toiminnasta ja sen rahoituksen haasteista. Aamupäivän päätti ryhmätyöskentely, jossa osallistujat pohtivat konkreettisia ratkaisuja hankkeiden rahoituksen ja yhteistyön esteiden voittamiseksi.
Työpajassa jatkettiin keväällä käynnistettyä sosiaali- ja terveysalan TKI-tiekartan suuntaviivojen rakentamista Satakuntaan. Tiekartta auttaa koordinoimaan alan tulevia hankkeita ja rahoitushakuja, sekä tukemaan yhteistyötä eri toimijoiden välillä Satakunnassa.
Yhteistyön ja verkostoitumisen merkitys
Työpajassa korostui yhteistyön merkitys erityisesti rahoitushakujen ja TKI-toiminnan onnistumisessa. Asiantuntijapuheenvuoroissa nostettiin esiin useita kansallisia ja kansainvälisiä rahoituslähteitä, kuten EU Horizon -ohjelma, Suomen Akatemia sekä järjestöille suunnatut rahoitukset, jotka tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia alan kehittämiseen. Samalla tuotiin esille, kuinka haastavaa sopivien kumppaneiden ja verkostojen löytäminen voi olla, erityisesti monitieteisissä hankkeissa.
Yhteistyö ja verkostoituminen nousivat keskeisiksi teemoiksi myös alueellisessa kontekstissa. Hyvinvointialueiden rooli tutkimus- ja kehitystoiminnan tukijana nähtiin merkittävänä. Keskusteluissa painotettiin, että yhteistyö eri toimijoiden välillä ei ainoastaan helpota rahoitushakuja, vaan myös lisää innovatiivisten ratkaisujen syntymistä ja tutkimuksen vaikuttavuutta.
Ryhmätyöskentely avasi uusia näkökulmia
Työpajan loppupuolella järjestetyssä ryhmätyöskentelyssä osallistujat jakautuivat pienempiin ryhmiin keskustelemaan hankerahoitushauista sekä niiden mahdollisuuksista ja esteistä. Yhteinen suunnittelu nähtiin tärkeäksi keinoksi parantaa hakemusten laatua ja kilpailukykyä, ja samalla vähentää yksittäisten organisaatioiden resurssipaineita. Ryhmät kartoittivat myös erilaisia rahoituslähteitä, kuten ESR+ ja STEA, joihin yhteinen koordinointi voisi sopia.
Työpajan tulokset ja seuraavat askeleet
Työpajan jälkeen osallistujilta kerättiin palautetta HowSpace-alustan kautta. Saadut kommentit auttavat tulevien työpajojen suunnittelussa kuin myös tiekartan teossa. Kolmannessa työpajassa, joka järjestetään tiistaina 29. lokakuuta, keskitytään yhteisen TKI-toiminnan suuntaviivoihin sekä opinnäytetöihin alueellisen TKI-yhteistyön välineenä.
Työpajan antina oli selkeä viesti: onnistunut rahoitus ja innovatiivisten hankkeiden syntyminen edellyttävät entistä tiiviimpää yhteistyötä ja yhteisten tavoitteiden asettamista.
Lue lisää TKI-sotetiekartta Satakuntaan -hankkeesta täällä.