Satakunnan TKI-sotetiekartta etenee – Neljäs työpaja keskittyi organisoitumiseen ja viestintään

10.12.2024

Satakunnan sosiaali- ja terveysalan tiekarttahankkeen neljäs työpaja järjestettiin 27.11.2024 ja sen keskiössä olivat tiekartan organisoituminen ja viestintä. Yhdessä työpajaosallistujat pohtivat, miten tiekartta voisi saavuttaa asemansa alueellisena ja kansallisena innovaatiotoiminnan verkostona. Työpajassa annettiinkin konkreettisia ehdotuksia ja linjauksia verkoston toiminnalle. 

Hankkeessa tehtävä TKI-sotetiekartta on suunnitelma alueen TKI-yhteistyön rakentamiseksi. Vuonna 2025 sitä pilotoidaan ja verkoston yhteistyö käynnistetään. Työpajassa muotoiltiinkin tiekartalle yhteinen visio, joka korostaa alueellisuutta, yhteistyötä ja vaikuttavuutta. Ehdotettu visio tiivistyy seuraavasti:  

”Olemme tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioverkosto, joka on kansallisesti tunnistettu ja tunnustettu. Luomme asukas- ja asiakaslähtöisiä vaikuttavia ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen Satakunnassa. Teemme yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kesken.” 

Visio pohjautuu työpajassa esiin nousseisiin kolmeen pääajatukseen: 

Vaikuttavuus ja kansallinen tunnistettavuus: Verkoston halutaan olevan valtakunnallisesti tunnustettu toimija, joka luo vaikuttavia ratkaisuja sosiaali- ja terveysalalle. 

Yhteistyö ja osallisuus: Julkinen, yksityinen ja kolmas sektori osallistuvat ja hyötyvät verkoston toiminnasta 

Asukas- ja asiakaslähtöisyys: Kehittämistyön lähtökohtana ovat asiakkaiden ja asukkaiden tarpeet, ja heidän on mahdollisuus osallistua sote-palveluiden kehittämiseen ja hyvinvointinsa edistämiseen. 

Työpajassa korostuivat selkeiden roolien ja yksinkertaisten rakenteiden merkitys. TKI-verkoston koordinoimiseksi tarvitaan kompakti ydinryhmä. Tämän lisäksi ryhmän ulkopuoliset toimijat voivat halutessaan osallistua omaa TKI-toimintaansa palvelevaan yhteiseen kehittämistyöhön. 

Myös työryhmien tarkoituksenmukaisuutta painotettiin: toimenpiteiden tulee tukea osallistuvien organisaatioiden tavoitteita ja niiden toteuttamiseksi on varattava riittävät resurssit. Yhteistä, itseohjautuvaa alustaa esitettiin ratkaisuksi toiminnan tehostamiseksi ja yhteistyön lisäämiseen toimijoiden välillä. 

TKI-toimintaan näkyvyyttä ja vaikuttavuutta 

Satakunnan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan näkyvyyden ja vaikuttavuuden lisääminen tunnistettiin keskeiseksi tarpeeksi Satakunnassa. Työpajassa esitettiin useita konkreettisia keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tällaisia keinoja olivat esimerkiksi opinnäyteyhteistyön vahvistaminen ja tutkitun tiedon jalkauttaminen käytännön tasolle esimerkiksi tutkimusklubien ja osastovarttien avulla. 

Ehdotuksena oli myös opinnäytetyöaihepankin perustaminen, jossa eri toimijat voivat kohdentaa tutkimusaiheensa sopiville oppilaitoksille, kuten SAMKille, Tampereen yliopiston Porin yksikölle tai Diakille. Tällainen pankki on jo olemassa SataInno.fi -verkkosivustolla, joten erityiseksi toimenpiteeksi muodostui sen tunnetuksi tekeminen. Lisäksi valmistuneita opinnäytetöitä voitaisiin tuoda esiin Satainno -sivuston uutiskirjeissä, mikä lisäisi tulosten hyödyntämistä. 

Viestintä toiminnan selkärankana

Viestintä nähtiin työpajassa olennaisena elementtinä, joka yhdistää toimijat ja tuo myös hankkeiden tulokset näkyväksi. Satainno.fi-sivuston uutiskirjettä pidettiin erityisen onnistuneena työkaluna, mutta sen säännöllinen markkinointi ja kävijämäärien seuranta nähtiin tarpeellisiksi. 

Lisäksi keskusteluissa nousi esiin vuorovaikutteisen alustan tarve. Alusta voisi toimia verkoston sisäisenä intrana, jossa jäsenet jakavat tietoa, ideoita ja hankkeita. Tällaiseen alustaan kytkeytyisi myös Satainno.fi -sivuston rooli maakunnan sosiaali- ja terveysalan TKI-toiminnan tiedonvälityksen keskiössä. 

Alueellisten tapahtumien, kuten SataHyvää -tutkimuspäivän, nähtiin myös tukevan verkoston tunnettuutta ja vahvistavan yhteistyötä. Työpajassa osallistujat myös katsoivat, että vuonna 2025 verkoston toiminnassa olisi syytä painottaa tiedotusta, joka madaltaa kynnystä liittyä verkostoon. Tämä edesauttaisi sitä, että mukaan saadaan mahdollisimman monipuolinen joukko toimijoita eri sektoreilta.

Lue hankkeesta täällä. 

Jaa sivu