Kouluhammashuollon pop up -toiminta laajenee   

20.11.2023

Porin alakoululaisten kouluhammashuolto on toimiva esimerkki liikkuvista palveluista, jotka viedään asiakkaiden luokse. Suuhygienisti Topi Nyman kiertää jo seitsemättä vuotta Porin kouluja hammashoidon pop up -laitteiston kanssa. Yleensä Nyman pystyttää hammashoitohuoneen hänelle osoitettuun luokkahuoneeseen. Alakoululaisten hammashoito on tarkastus- ja ennaltaehkäisypainotteista.

− Lapset kokevat oman koulun kavereineen hammashoitolaa turvallisemmaksi ympäristöksi. Olen koulussa yleensä arkiviikon ajan, tulen tutuksi lapsille, jotka näkevät minua myös käytävillä ja välitunneilla. Pidän mahdollisuuksien mukaan hampaidenhuollosta myös oppitunnin tapaisia tilaisuuksia, kertoo Nyman, joka korostaa hyvää suuhygieniaa ja hammasongelmien ennaltaehkäisyä sekä lasten että opettajien kanssa.

Liikutettava laitteisto mahdollistaa kaikki ne toimenpiteet, mitkä suuhygienisti ja hammaslääkäri tekisivät hammashoitolassa. Röntgenkuvia liikkuvalla laitteistolla ei voi ottaa, ja sillä tehdään erityistoimenpiteitä, kuten esimerkiksi hampaanpoistoja, vain erityistilanteissa harkinnan mukaan.

– Suun terveydenhuollossa puhtausnäkökulma on erittäin tärkeä ja siihen kiinnitetään aina erityistä huomioita. Laitteella tehdään mahdollisimman puhtaita toimenpiteitä, ja se soveltuukin erinomaisesti kouluhammashoitoon.

Jos alakoululaisella havaitaan vaativampi hammashoidon tarve, Nyman varaa hänelle jatkohoitoajan hammashoitolaan. Kutsu hammashoitolaan lähetetään kotiin kirjepostina.

Kouluhammashuollon pop up -toiminta laajenee

Pori aloitti alakoululaisten pop up -toiminnan valtakunnallisesti ensimmäisen joukossa kuusi vuotta siten.  Toiminta on jo vakiintunutta ja siitä on saatu hyviä kokemuksia.

Nyt alakoululaisten liikkuva kouluhammashoito on laajentunut Raumalle, jossa suuhygienisti Suvi Ranne on aloittanut vastaavan toiminnan Pyynpään koulussa. Suunnitelmissa on aloittaa toiminta seuraavaksi Kankaanpäässä, ja pidemmällä aikajänteellä se laajenee koko Satakuntaan.

− Olen huomannut, että verkostoituminen sivistystoimen kanssa sujuvoittaa alakoululaisen kouluhammashuollon liikkuvaa toimintaa ja siten parantaa sen vaikuttavuutta, toteaa Nyman tyytyväisenä. – Myös monet alakoululaiset ja heidän vanhempansa tulevat tutuiksi vuosien varrella.

Kouluvuoden loma-aikoina Nyman kouluttaa pop up -laitteiston uusia käyttäjiä, toimii pop up -toiminnan hankekoordinaattorina ja työskentelee suuhygienistinä hammashoitoloissa, pääasiassa Maantiekadulla ja Pohjois-Porissa. Kehittämistyötä on tehty osana EU:n rahoittamaa Kestävän kasvun Satakunta 2 -hanketta.

Jaa sivu